Nakon izlaska iz bolnice Rizad uselio u potpuno obnovljen stan

Donaciju za kompletnu rekonstrukciju stana u Ljubiji osiguralo "Humano brdo 2010" • Rizad pod ljekarskim nadzorom i na redovnom previjanju

U samo dvadesetak dana od kada je "Dnevni avaz" objavio šokantnu priču o Rizadu  Hoziću (57) iz Ljubije kod Prijedora, čije se tijelo mjesecima doslovce raspadalo, dobri ljudi i humanost potpuno su preokrenuli životnu dramu ovog čovjeka o kojem se do tada brinuo samo brat Nijaz (67), koji je također bolestan.

Početkom januara Rizad je uz nesebičnu pomoć Ahmeta Rešidovića i njegove supruge Dragice, također mještana Ljubije, smješten u bolnicu u Prijedoru. I mada se u ovoj bolničkoj ustanovi za kratko vrijeme oporavio i počeo jesti, Rizad je po vlastitoj želji za samo desetak dana napustio bolnicu.

- Ovdje su svi dobri prema meni, njeguju me i paze, a ja znam da sam u teškom stanju, mada ne znam koliko mi je vremena ostalo. Zato hoću da idem u Ljubiju u svoj stan i kod  brata, da s njim popijem kafu i zapalim cigaretu. Pa nek' bude šta bude - prepričao je Rešidović riječi Rizada Hozića i ispoštovao njegovu odluku da ga vodi kući.

Po povratku u Ljubiju, Rizad zapušteni stan u kojem je ostavio brata Nijaza nije mogao prepoznati. Stan je zahvaljujući donacijama Udruženja "Humano brdo 2010" u cijelosti renoviran od poda do tavana, s novom stolarijom, namještajem, pa čak i zavjesama.

Rizad kod kuće ima ljekarski tretman i redovna previjanja.

I dalje otvoreni za pomoć

Saud Begović, koordinator "Humanog brda 2010", organizacije čiji su članovi humanisti iz Prijedora i BiH koji žive u inozemstvu, jučer je naglasio da nakon renoviranja i namještanja stana, humanitarci "Brda" i dalje ostaju otvoreni za pomoć braći Hozić

 

Ovako je to zabrinjavajuce izgledalo tog 3 januara :Stravična porodična drama braće Hozić iz Ljubije

Iza zatvorenih vrata omanjeg stana jedne od zapuštenih zgrada stare rudarske varošice Ljubije, kod Prijedora, posljednja tri mjeseca dešava se možda jedna od najšokantnijih ljudskih drama današnjice. Epilog ove stravične priče  u kojoj se tijelo nepokretnog Rizada Hozića (57), danima bukvalno raspada lako je predvidjeti, jer samo čudo ovog čovjeka koji je u bolesti ostao sam i na teretu starijeg i psihički bolesnog  brata, može izvući od sigurne smrti.

Rizad je u tri mjeseca bolesti izgubio punih 25 kilograma. Posljednjih 18 dana, kaže da ništa ne jede.

Tek pokoji fildžan kafe i poneka cigareta... Ogromne rana na nozi i na leđima ga ne bole, jer noge koje su ga odjednom «preko noći izdale i oborile u krevet» odavno ne osjeća. Zato vidi svoju butnu kost ispod oguljenog i raspadajućeg mesa čiji se nesnosni smrad uvukao u sve pore stana kojeg dijeli s bratom Nijazom (67).

Ni Rizad a ni Nijaz koji teško bolesnog brata izdržava od mizerne penzije koja iznosi svega  167 maraka ne znaju od čega Rizad boluje, ni kakva mu je dijagnoza. Nijaz samo zna  da se brat prije tri mjeseca požalio da ga bole noge.

-Legao u krevet zdrav, ujutro iz njega nije mogao ustati. Otad leži. I duša me boli da ga gledam ovakvog. Ni infuzije, ni tableta, ni kućne njege, ni previjanja... Što je najgore stalno mokri pod sebe, a ja mu ne mogu pomoći. Bio je na nekakvim pretragama, al kratko. Vrate ga kući, pa opet nanovo. Prije dva dana golog smo ga u tačkama snijeli do kola hitne, a oni ga vratili, da ga okupamo. Treba za bolnicu pa ne može tako prljav. Da je i pseto bolesno trebalo bi mu priteći u pomoć, a kamoli čovjeku koji se ovako pati. –priča Nijaz koji dok priča o bratu ne podiže pogleda.

Prije dva dana u neviđenu tragediju Hozića uključilo se i nekoliko mještana Donje Ljubije na čelu sa lokalnim efendijom. Priznaju da bi to učinili i ranije da su znali šta se dešava s Rizadom koji bi u utorak, po tvrdnji mještanina Ahmeta Rešidovića trebao u banjalučku bolnicu.

-Ići ću do tamo s njim. I ukoliko ga ne prime na liječenje budite sigurni da ću ga ostaviti na cesti, jer ga  ovakvog kakav je sad, a čovjek je živi mrtvac ne mogu i ne smiju  vratiti u Ljubiju.  O njemu ne može brinuti psihički bolestan brat kojem također treba pomoć, jer u stanu u kojem žive nema ni vode a uskoro ako neplate dugovanja za električnu energiju neće biti ni svjetla - kaže Ahmet i sam šokiran saznanjem da je neviđena  ljudska tragedija Hozića, tu u maloj Ljubiji gdje svak svakog zna, toliko dugo bila samo problem bolesne braće.

Rizad Hozić jučer je primio i svoju prvu infuziju. Komšije koje su se uz Islamsku zajednicu u Donjoj Ljubiji  uključile u ovu ljudsku tragediju kupile su i sanitetski materijal za previjanje Rizadovih strašnih rana. Privremeno je angažovana i medicinska sestra. No to je, po tvrdnji onih koji pomažu bolesnu braću samo privremeno rješenje koje će potrajati samo dotle dok se ne potroše prikupljena i skromna novčana sredstva.

 

Avaz


Comments powered by CComment