Na samom početku ovog izlaganja prvo želimo da pozdravimo sve naše drage Kozarčane.
Ovim obavještenjem želimo da Vas upoznamo sa detaljima gradnje planinarskog doma u podnožju Kozaračkog kamena.

U drugoj polovici mjeseca septembra, jednim člankom na portal kozarac.eu, upoznati ste sa početkom granne konstrukcije našeg planinarskog doma. Nakon nabavke potrebne drvene rezane građe otpočeli smo sa sklapanjem i podizanjem konstrukcije doma. Radovi su tekli bez večih problema a tokom cijele gradnje pratilo nas je izuzetno lijepo i povoljno vrijeme za ove radove.

 IMG 1037

Za 14 radnih dana uspjeli smo izgraditi kompletnu konstrukciju doma (prizemlje-potkrovlje i krov) te limarske radove na pokrivanju doma. Nakon toga pristupili smo ugradnji stolarije koju smo več od ranije posjedovali i spremno je čekala da bude ugrađena.

 IMG 1038

Planirano je da planinarski dom ima podrumske prostorije gdje će biti smješten sanitarni čvor kao i jedna domačinska prostorija.
Prizemlje je podjeljeno na zatvorenu salu i terasu. Sala je dimenzija 10X7 m , dok je terasa dimenzija 10x3 m. IMG 1039

Iz zatvorene sale, kružne stepenice vode u potkrovlje doma, dimenzija 10x10 m, gdje je planirana izgradnja više zasebnih prostorija za smještaj i spavanje planinara i dr. posjetilaca.
Prema predviđemom planu rada za 2019. Godinu, planinarki klub “KOZARAČKI KAMEN” je uspio odraditi sve planirane aktivnosti na izgradnji doma. Sve navedene radove i nabavke materijala obavili smo isključivo od nesebičnih donacija naših sugrađana koji su prepoznali vrijednost ovog projekta te nas u tome podržali. IMG 1040

Ovom prilikom želimo da Vas upoznamo sa još jednom VAŽNOM informacijom vezanom za ovaj planinarski dom.
Mnogim našim Kozarčanima poznata je informacija da je u podnožju Kozaračkog kamena, prilikom napada na Kozarac i okolna mjesta, na lokalitetu Kulašića ubijeno sedam naših sugrađana. U neposrednoj blizini mjesta stradanja naših sugrađana mi danas gradimo naš planinarski dom.

 IMG 1041

Kako je simbol planinara alpski cvijet kod nas poznat pod nazivom RUNOLIST koji se nalazi i na amblemu našeg kluba, na jednom od sastanaka upravnog odbora kluba razmatran je prijedlog naziva budućeg planinarskog doma. Imajući u vidu dvije gore navedene informacije, upravni odbor je donio odluku o prijedlogu imena budućeg doma, a navedenu odluku potrebno je još da potvrdi skupština kluba.
Prijedlog upravnog odbora o imenu budućeg planinarskog doma je “ 7 RUNOLISTA”. Ovaj dom i njegov naziv bili bi ujedno svojevrsni spomenik našim sugrađanima.

IMG 1043

Planinarski klub “KOZARAČKI KAMEN” u narednoj 2020.godini planira nastavak izgradnje našeg doma koji bi se ogledao u nabavci drvenih oblica sa kojima bi se zatvorio kompletan objekat a potom dalji unutarnji radovi na zidovima i stropovima objekta.
Naravno za nastavak ovih radova potrebna su nam i određena novčana sredstva. U nekoliko navrata aplicirali smo za određene projekte i dobivanje novčanih sredstava ali smo svaki put bivali odbijeni.
Članovi kluba če nastaviti radove na izgradnji doma u onolikoj mjeri koliko nam to budu dozvoljavale finansijske mogučnosti ali se iskreno nadamo da če mo skupa sa našim Kozarčanima izgraditi i otvoriti ovaj dom.

Za sve naše Kozarčane ma gdje god bili Vaš “KOZARAČKI KAMEN”.

Hvala Caji i www.kozarac.eu

IMG 1044

IMG 1045

IMG 1046

IMG 1047

 


Comments powered by CComment