U našem Ujedinjenom Džematu kao pred ramazanske i ramazanske aktivnosti dogodile su se mnoga lijepa i Bogu ugodna djela. Nabrojiću ih hronološki onako kako su se zbile. U Kevljanima, postavljeno je podno grijanje, zamjenuti prozori a u finišu prostrt prelijep tepih.Hadžići su uz ramazan u njihovu džamiju dobili luksuzno osvjetljenje, kakvo bi pozeljeli mnogi, kao dar našeg Dijaza Hadžića.Jakupovići nisu nimalo zaostali u svojim aktivnostima. Oni su za vrijeme ramazana počeli i završili renoviranje munare tako da je bajram dočekala umivena i lijepa a u toku je i izgradnja pratećih objekata.

Esselamualejkum ma gdje bili.

Ramazan, mjesec rahmeta magfireta i Allahovog oprosta bi i prođe. Svima koji su bili istrajni u izvršavanju ramazanskih obaveza molim Allaha dž.š. da ih višestruko
nagradi a onima koji  iz bilo kog razloga to nisu učinili molim Svevišnjeg da im se smiluje, oprosti i da ih uputi. Amin.
U našem Ujedinjenom Džematu kao pred ramazanske i ramazanske aktivnosti dogodile su se mnoga lijepa i Bogu ugodna djela. Nabrojiću ih hronološki onako kako su se zbile.
U Kevljanima, postavljeno je podno grijanje, zamjenuti prozori a u finišu prostrt prelijep tepih orijentalnih dezena. Tu se posebno istakao naš Kasim da ga Allah nagradi za njegov trud.
Hadžići su uz ramazan u njihovu džamiju dobili luksuzno osvjetljenje, kakvo bi pozeljeli mnogi, kao dar našeg Dijaza Hadžića. Zaista veličanstven i hvale vrijedan gest.
Također Jakupovići nisu nimalo zaostali u svojim aktivnostima. Oni su za vrijeme ramazana počeli i završili renoviranje munare tako da je bajram dočekala umivena i lijepa a u toku je i izgradnja pratećih objekata. Aferim!

A sada ono naj važnije. Posjećenost džamija za vrijeme ramazana bila je na zavidnom nivou. Svi namazi od sabaha pa do teravije obavljali su se u džamiji. ponekad sa stotinu klanjača. Moglo se vidjeti dida i unuka, majku ili oca sa djetetom, braću i sestre lijepo obučene, veselih lica.
Mnogo se dovilo,zikr činio za sebe i za najmilije svoje pa ako je i od koga primljeno, blago nama svima.
Nebih mogao da ne spomenem podjelu bajramskih paketića. Zahvaljujći mnogobrojnim prilozima sviju nas koji smo učestvovali u novčanim prilozima i svesrdnoj pomoći našeg Suvada Kevca sa svojom Internet stranicom, nije bilo djeteta u našem džematu a da nije dobilo poklon. Mutevelije nisu zaboravili naše stare i potrebite. I oni su kao znak pažnje i zahvalnosti dobili makar simbolične poklone.
Bajram! E, to je posebna priča. Klanjalo se u Hadžićima. Džamija puna a sa mimbera govori hafiz ef. Muharem Šeperović. Sa lica mu zrači osmjeh zadovoljstva. Nakon klanjanja bajram namaza sveopšte rukovanje, zagrljaji i čestitke. "Bajram šerif mubarak olsun", toga dana bila je najčešće izgovorena rečenica.

Na kraju htjeo bih spomenuti svoju malenkost. Moje džematlije na čelu sa mutevelijama Kasimom Pervanićem, Enesom Jakupovićem i Zijadom Hadžićem učinili su mi veliku čast i zadovoljstvo da budem mujezin za vrijeme ramazana. Zaista se od srca zahvaljujem. Hvala i za Ikrar (hadžisku) dovu koju su upriličili za hajirli polazak na hadždž. Naime ja, moja hanuma Fikreta te naš sin Meho radosno odlučismo da ove godine ispunimo našu dužnost i posjetimo Bejtulah. Dovi je prisustvovao veliki broj džematlija, prijatelja i rođaka pa im ovom prilikom zahvaljujem. Posebno hvala hafizu ef. Muharemu Šeperoviću te Prof. ef. Amiru Mahiću. Toliko za sada.

Esselamualejkum...  Jönköping 18. sep. 2010 g. Šerif Velić 

 

Jedna od nasih prelijepih Kevljanska Avlija

Kevljanska Avlija

Besima Velic zaliva svoje cvijece ...

Besima zaliva cvijece

Serif i starica Esma Velic ...

Serif i starica Esma Velic

Bajramski rucak starice Esme

Bajramski rucak starice Esme

Ramazanski iftar u jednoj od Kozarackih dzamija ...

Ramazanski Iftar u jednoj od Kozarackih Dzamija ..

I ovo su Kevljani ...

I ovo su Kevljani

A i ovo su Kevljani ...

I ovo su Kevljani

 Objavio: Suvad Kevac od

 Šerif Velić Jönköping 19. sep. 2010 g. 


Comments powered by CComment