AKCIJA POMOZIMO SIROTIM VELICIMA

Petero sirotih Velica a istovremeno ih zadesi Zima,Snijeg,Hladnoca i Glad a ponajvise Oblak Tuge i Zalosti koji se ponovo nadvio nad njihovim Ognjistem i nasim Kevljanima neznam gdje da podzem a da manje boli ali evo ovako cu poceti suzama u ocima ....

 

Svi se sjecamo nedavnih ratnih dogadzaja a potom prognanstva logora i poslije povratka prezivjelih.Sjecam se Zagreba i Tempovih baraka zatim,Palanke pa ponovo povratka u Kevljane i Bijeline garaze i sjecam se povratnika i gradzenja kuca za povratnike.Sjecam se naseg Rame i Adile i njihove djece,Adil je prije rata nastrado,zatim Ilijaz i Fajko ne prezivjese logore i zlocinacku torturu Omarske ,nas Armin ,Zilho i Ziko su uspijeli ali oni znaju kako.Ne prodze puno vremena od tuge i bolesti odose nam Ramo i mati Adila neki kazu ne reci za mrtve da su umrli vec oni su tu medzu nama samo se ne vide.Sta da kazem nas Armin ide dalje ozenio se dobio troje djece i dragi alah mu uze saputnicu Sanelu 2003 godine i sam ostade sa djecom da se bori, a nakon malo vremene i sam Armin Velic (35) razbolio se i tog tuznog 23.septembra 2005 godine preminuo u Kantonalnoj bolnici u Bihacu.Na samrtnickoj postelji zakleo je brata Zijada Velica. Brate , ja sam gotov. Pripazi mi djecu .Kako svoju izvedes na selamet, izvedi i moje .Nemoj da nam se djeca razdvajaju.

A sad evo i najteze sto se moze desiti:

Sa najdubljim saučešćem i duboko ozalosceni, obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je danas 03/02/2012 u 55 godini na Ahiret preselio i naš rahmetli Zijad (Rame) Velic iz Kevljana roden decembra 1957 .Dzenaza namaz i ukop ce biti u subotu 04.02.2012 poslije podne namaza u mezarju Kevljani.

Pa sta sad da kazem ostade nam sad Petero maloljetne djece i koga sad da zakunemo vec sami sebe ili tebe i mene i nas sviju da tu djecu na Selamet izvedemo.

I tako u dole navedenim prilozima cete vidjeti te zapisane dogadzaje.Jedan od mnogobrojnih Tekstova iz 2005:

Zijade,nemoj da bratova djeca na tebe zaplacu


Surova zivotna prica o malim Velicima iz Starih Kevljana kod Prijedora,cetverogodisnjoj Emini,setogodisnjem Amaru i osmogodisnjem Fadilu pocela se pisati mnogo prije nego sto ce im otac Armin Velic (35). Prije smrti majke Sanele koja je troje svoje djece napustila, marta 2003, nakon sto je svega devet dana >pala< u postelju. U stvari,Velicima se sudbinski udes urezao u kosti svihposlijedejtonski ali i onih travnickih ratnih godina. Kada je Armin Velic sa brigadom ,,BERBIR" upao u Bosnu sa sjeverne,savske strane. Berbir je bila brigada istibnskih patriota koji su prvi medzu bosanskim vojnicima trebali biti "topovsko meso". Armin je cudom ostao ziv, i docepao se 17 Slavne viteske brigade, i sa njom je ponosito umarsirao 9 okotobra 1995 u Sanski Most koji je ostao njegovo mjesto do kraja njegovog zivota.Niko od njegovih suboraca Kozarcana nije znao da je Armin donio sa sobom i bolesnu jetru. Izdrzao je on sa njom jos 10 godina.Tako da su Emina Amar i Fadil u ljeto 2005 ostali bez svog najmilijeg babe.Komadantove rijeci na salteru banke

Petnestog decembra iz Amerike je sanskog novinara i dopisnika Dnevnog avaza nazvao Emir Ombasic iz Grand Rapidsa Michigen i objasnio proceduru, urucivanja malim Velicima novcanog dara od 5135 $ sakupljene sam u jednom malom gradicu.Posrednik koji je uputio rijeci Zijadu su dirnule malog Fadila. "Zijade, gledam te u oci, novac posteno i pametno trosi.Bosnjaci iz ovog malog gradica u Americi draga su srca dali novac da sirocici nebudu gladni jer su bespomocni. Pazi na bratovu djecu kao na svoju. Nemoj da na tebe zaplacu. tim rijecima obratio se Arminov ratni komadant Selimovic. Negove rijecu zvucale kao molba, zakletva, naredzenje,i zelja. Prelijepi Fadil velikih plavih ociju precesto se prisjeca oca. Kaze on nam je kuhao kupao nas presvlacio nakon majcine smrti. Fadil se tada odjednom nasmjesio i rekao jao kako nam je samo dobro pravio makorene i supu.

Oporuka na samrtnoj postelji

Armin Velic umro je 23.septembra 2005 godine u Kantonalnoj bolnici u Bihacu.Na samrtnickoj postelji zakleo je brata Zijada. Brate , ja sam gotov. Pripazi mi djecu .Kako svoju izvedes na selamet, izvedi i moje .Nemoj da se djeca razdvajaju.

Posle nasih mnogobrojnih i stalnih Akcija sada je na nama da i Zijadovu i Arminovu djecu na Selamet izvedemo vec smo stupili u Kontakt i povezali se dzematom Kevljani i stvar je jedino izvodiva ovako u najkracem roku cemo otvoriti zajednicki konto za Velice tom kontu ce imati prilaz majka i najmanje tri covjeka iz odbora zajedno i koji ce paziti da ta djeca imaju mjesecno primanje za hranu i ostale potrebe.U moje ime Suvad Kevac (www.kevljani.eu) za pomoc iz inostranstva i kontakt osobe za sada su Majka djece Fahra Velic ,Pervanic Kasim ,Jasmin Velic i ostale cemo dodati u kratkom roku.

Nas Paypal sistem na www.kevljani.eu i konto su vam dostupni za manje uplate ali morate uz uplatu navesti za Velice sva imena i donacije za Velice ce biti objavite na stranicama www.Kevljani.eu radi kontrole.Sve nase stranice,mediji i ostali koji zele pomoci ili imaju neke ideje,planove su dobrodosli .Prije uplate obavezno kontaktirajte Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili gore navedene osbe u BiH.

Ljudi ne zaboravite sve je prolazno i pomozimo dok jos mozemo ......

Za sve vece uplate i donacije obavezno kontaktiraje Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. radi daljeg upucivanja za uplatu ...

05.02.2012 Suvad Kevac (www.kevljani.eu)

Detalji o racunima za male Velice u BiH i tu ce sve Donacije zavrsiti . Jedan je devizni a drugi je u KM. Racuni su otvoreni na Kasim Pervanic ime, ali su i Kasim Pervanic i Jasmin Velic /Lega potpisnici oba racuna. Znaci da bi se vrsile bilo kakve transakcije moraju se potpisati i Kasim i Jasmin zajedno.

Fahra Velic ima i devizni i KM racun. Prenos para sa prvog racuna na Fahrin ce se vrsiti putem naloga. Odluceno je u saglasnosti sa Fahrom da se na njen racun mjesecno prebacuje odgovarajuci iznos da bi oni imali dovoljno para rasporedjeno bar na godinu dana.

Unicredit bank
Kasim Pervanic
Kevljani 114
79202 Kozarac BiH
SWIFT: BLBABA22
Iban: BA39 5514 9028 3309 5517

Za sve vece uplate i donacije obavezno kontaktiraje Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. radi daljeg upucivanja za uplatu ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nalog za mjesecno prebacivanje 200KM za Velice sa zajednickog konta www.kevljani.eu

Za sve vece uplate i donacije obavezno kontaktiraje Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. radi daljeg upucivanja za uplatu ...

 

 

 

 


Comments powered by CComment